CLOUD: Spolehlivé zabezpečení firemních dat ? Já říkám ano !

25. 07. 2016 0:00:00
Když se ohlédneme vývojem trhu IT, cloudové služby se v posledních letech proměnily v jedno z nejrychleji rostoucích odvětví.

Přechod do cloudu se pro firmy stává synonymem bezpečného, ale současně rychlého přístupu k interním aplikacím. Posílenou IT infrastrukturu ve výsledku ocení nejen zaměstnanci, ale především koncoví klienti, kteří pocítí vylepšenou úroveň služeb. A nesmíme opomenout ani finanční stránku věci - ve srovnání s vlastním (privátním) řešením se dá cloud pořídit za podstatně nižší cenu.

Cloud roste s firmou

Jak veliká ale vlastně musí být společnost, aby se jí cloud vyplatil? Odpověď zní: jakkoli, na velikosti nesejde. Nicméně platí, že nejlépe jsou benefity patrné u malých a středních firem, eventuálně u společností, které své podnikání teprve rozbíhají. Významným plusem cloudových služeb je totiž jejich schopnost růst společně s firmou. Cloud lze přizpůsobit nejen, co se týče výkonu a šíře využívaných služeb, ale také z ohledem na optimalizaci nákladů na zajištění bezpečnosti.

Kde budou data v bezpečí?

Navzdory všem těmto výhodám se často setkáváme s názorem, že by firma neměla využívat cloud, protože jakmile data opustí firemní prostory, bude ohrožena jejich bezpečnost. Výzkumy ale ukazují pravý opak! Podle šetření společnosti výzkumů platí, že se až 40 % zaměstnanců nezdráhá vědomě poškodit svého šéfa či zaměstnavatele, pokud jim to přinese osobní prospěch. Zatímco k infrastruktuře, která je umístěná uvnitř firmy, mají většinou přístup skoro všichni zaměstnanci, u cloudových poskytovatelů se k datům dostanou pouze pověření profesionálové. Výzkumy tedy svědčí ve prospěch externích dodavatelů – u zaměstnanců firmy je až třikrát vyšší pravděpodobnost zneužití dat.

Utopený server. Co teď?

Abychom se však přesunuli od teorie k praxi - rozdíl mezi vlastním a cloudovým řešením (s ohledem na bezpečnostní rizika) si ilustrujeme na konkrétním příkladu. Malá pražská účetní společnost využívala pro svá data dvojí zálohování - jednak v rámci vlastního serveru, jednak pomocí externího disku. Kvůli nešťastné technické poruše ale došlo k vyplavení kanceláří, a to se stalo osudným serveru i úložišti. Veškerá technika byla nenávratně poškozena. (Pokud bychom v tomto bodě chtěli vzít do úvahy i další potenciální rizika, do podobných nepříjemností by se firma mohla dostat i kvůli eventuální krádeži serveru.) Asi není třeba dlouze vysvětlovat, že ztráta účetních dat zákazníků může mít fatální důsledky pro důvěryhodnost celé firmy. Proto se vedení rozhodlo podobným komplikacím do budoucna předcházet.

Záloh není nikdy dost

Díky cloudovým službám jsou data bezpečně uložena v datovém centru, kde fungují preventivní opatření proti katastrofám všeho druhu. Od požárů až po záplavy. A aby měli majitelé účetní firmy opravdu klidné spaní, jsou data navíc několikanásobně zálohována v různých koutech republiky. Když uvážíme, nakolik přísně jsou zabezpečena kvalitní datová centra – vstupní a kamerové systémy, nepřetržitá ostraha, monitoring – prakticky lze vyloučit i riziko krádeže. A pokud by v extrémním případě přece jen došlo k tomu, že by provozovatel cloudu Vaše data ztratil, máte větší šanci, že Vám škodu nahradí, než kdyby měl ztrátu na svědomí Váš zaměstnanec.

„A co když nám data někdo ukradne?“

Další mylnou představou, která se v souvislosti s cloudem často objevuje, je strach, že by uložená data odcizil sám provozovatel cloudových služeb. Zde je potřeba připomenout, že většina poskytovatelů uchovává řádově data stovek firem. V takových kvantech jsou data pro administrátory (už z principu) nezajímavá - a nutno podotknout, že v pracovní době ani nemají čas se jimi probírat. A kdyby nějakým nedopatřením přece došlo k selhání jednotlivce, provozovatelé jsou pro tento případ smluvně vázáni a náležitě pojištěni. Což pro klienta opět znamená, že má podstatně vyšší šanci na náhradu škody, než kdyby ho poškodil vlastní zaměstnanec.

Nízká cena, vysoká spolehlivost

U aplikace, která je provozovaná v cloudu, se navíc eliminuje riziko, že by dostala „škytavku“, jako se to stává u interních sítí. Poskytovatel cloudu disponuje robustnější a škálovatelnou infrastrukturou, jakou by si většina běžných firem sotva mohla pořídit. Součástí cloudových služeb je i neustálý dohled nad aplikací, který přispívá vyšší spolehlivosti. Z pohledu malých, středních a začínajících firem tedy cloud skýtá řadu jasných výhod. Pokud chce firma dostat své IT řešení do „vyšší třídy“, aniž by musela proinvestovat velké obnosy, jde o perfektní volbu. Srovnáme-li výhody cloudu a investice do stávající či plánované infrastruktury, výsledek hovoří sám za sebe.

Autor: Jiří Jinger | pondělí 25.7.2016 0:00 | karma článku: 7.64 | přečteno: 129x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.21 | Přečteno: 130 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 519 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 7 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 431
Jiří Jinger pracuje ve společnosti Sprinx Systems na pozici Head of Application Support Department. Do jeho kompetencí spadají především cloudové služby, bezpečnost a outsourcing IT služeb. Před společností Sprinx Systemss působil jako jednatel společnosti Keystone Czech Republic, Indirect Sales Manager ve společnosti ČMIS a tři roky na pozici Customer Care Manager produktu Helios Orange ve společnosti Asseco Solutions.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...