9 tipů pro bezpečnější chytrolíny

22. 01. 2015 10:38:00
Není tajemstvím, že využíváme své telefony zcela jinak, než například před 5ti lety. Smartphone nebo jak jsem si jej dovolil počeštit – chytrolín - je v našich kapsách stále běžnější. Koncem roku 2013 počet prodaných chytrých telefonů v ČR atakoval hranici 2,1mil. kusů a to nemluvíme o počtu tabletů, které se pomalu blíží k číslu 1mil. prodaných kusů. Vzhledem k neustále stoupajícímu trendu můžeme předpokládat, že statistiky roku 2014 číslo navýší u všech zařízení minimálně o dalších 5 procent. A to je důvod k napsání tohoto zkráceného návodu, který vám pomůže udržet smartphone stále v bezpečí. Ačkoliv zastánci konspiračních teorií pravděpodobně i tyto doporučení budou považovat za nedostatečná.

1. Zamykejte obrazovku
Aktivace zámku obrazovky zaručeně pomůže ochránit data v telefonu či tabletu v době, kdy Vy a Váš chytrý společník nejste pohromadě. Všichni víme, jak je jednoduché někde telefon zapomenout. Uznávám, že pro někoho může být ztrátou času telefon tlačítkem zamykat a následně zase zadávat kód pro jeho odemčení, ale myslete na bezpečnost. Jak by řekli Britové – Better to be safe than sorry.

2. Aktualizujte
Aktualizovat, aktualizovat, aktualizovat. Základem každého chytrého zařízení je hardware a operační systém. Každý výrobce se snaží své zařízení zabezpečit, ale vždycky se nějaká ta chybka najde a je potřeba ji opravit právě aktualizací. Pokud Vás updatování nebaví, řekněte si, že třeba výrobce přidá alespoň nějakou zajímavou „fičuru,“ kvůli které se vyplatí aktualizaci provést.

3. Vypínejte nepotřebná zařízení
NFC, Bluetooth a GPS jsou jistě skvělé vymoženosti dnešní doby, ale stále je potřeba s nimi nakládat obezřetně. Právě tato zařízení o nás mohou prozradit spoustu informací. Třeba o tom kde právě jsme a nebo mohou jednoduše zpřístupnit náš telefon někomu cizímu. Dávejte si také pozor na vysílání ID svého Bluetooth a přijímejte pouze důvěryhodná spojení jako telefon přítele či přítelkyně či vlastní handsfree. A pokud Vám zneužití strach nenahání, berte v úvahu, že ušetříte přinejmenším kousek baterie.

4. Nepřipojujte se automaticky k Wi-Fi
Všichni máme rádi Wi-Fi zdarma. Moderní telefony zvládají tyto sítě vyhledávat, automaticky se k nim připojovat a šetřit tak mobilní data. Mimo jiné slouží telefonům i k orientaci, upřesňování polohy a podobně. Vždyť nemálo z nás si dnes vybírá kavárnu či restauraci právě podle hotspotu. Je potřeba však mít na paměti, že připojování k nedůvěryhodným sítím, zejména pak automaticky, je risk. Nikdy nevíte kdo hotspot provozuje, čte informace, které přes něj procházejí, či sleduje co na internetu děláte. Takovým lidem přeci nechcete svěřit své přístupové údaje k „bankovnímu internetovnictví“, jak z ní z jedné skvělé reklamy ....

5. Používejte ty pravé aplikace
Každý programátor je nějaký a může sledovat aplikací jiný záměr, než se Vám může zdát. Některé aplikace nechtějí přístup k ničemu, některé jen k něčemu a některé zas ke všemu. Buďte opatrní – čtěte recenze, podívejte se co je výrobce aplikace zač a hlavně neinstalujte každou aplikaci, na kterou přijdete.

6. Zálohujte
Možnosti cloudu jsou široké. Většina chytrých zařízení a jejich výrobců nabízí vlastní možnost zálohování důležitých věcí do cloudového úložiště. Pravidelné zálohování Vám pomůže, stejně jako u běžného PC, omezit množství požívaných antidepresiv po ztrátě fotek, SMSek a kontaktů.

7. Brouzdáte? Odhlašujte se!
Každý z nás má dnes ve zvyku nakupovat vánoční dárky, slevové kupony či oblečení online. Stejně tak jsme si zvykli platit účty za telefon, nájem a další věci přes mobilní bankovnictví. Pokud však nemáte v plánu přispět na „dobročinné“ účely zahraničních hackerů podobná uskupení, prosím, odhlašujte se. To stejné platí pro jakékoliv weby, kde se přihlašujete. Všechny údaje, které jsou online se dají snadno zneužít.

8. Bezpečnostní aplikace
Mnoho výrobců antivirových řešení připravilo své aplikace i pro naše chytré společníky. Tyto aplikace Vám pomohou ohlídat právě okamžiky Vaší nepozornosti nebo umí ohlídat věci, které se dějí tzv. na pozadí a vy je nevidíte. Může to být kliknutí na nevhodný odkaz, stažení škodlivého souboru nebo třeba spuštění nevyžádané funkce v některé aplikaci. Je dobré si prostudovat, co všechno aplikace umí a vybrat tu nejvhodnější v poměru výkonu a ceny.

9. Hesla v mobilu
U mobilních zařízení určitě neukládejte hesla do paměti prohlížeče a rozhodně se snažte mít u různých aplikací různá hesla. Pokud se bojíte, že si hesla nebudete pamatovat, existuje spousta chytrých pomocníků, které Vám pod jedno silné heslo schovají spoustu dalších hesel a Vám tak stačí si pamatovat toto jedno. Ale pozor, ať je silné jako 2 dny vařený hovězí vývar z masa i kostí, jinak ohrozíte hesla všechna.

Autor: Jiří Jinger | čtvrtek 22.1.2015 10:38 | karma článku: 6.97 | přečteno: 423x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.70 | Přečteno: 347 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 43 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.14 | Přečteno: 291 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 510 | Diskuse
Počet článků 7 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 431
Jiří Jinger pracuje ve společnosti Sprinx Systems na pozici Head of Application Support Department. Do jeho kompetencí spadají především cloudové služby, bezpečnost a outsourcing IT služeb. Před společností Sprinx Systemss působil jako jednatel společnosti Keystone Czech Republic, Indirect Sales Manager ve společnosti ČMIS a tři roky na pozici Customer Care Manager produktu Helios Orange ve společnosti Asseco Solutions.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...